Animék az ingyenes online Japán filmfesztiválon

A tavalyi nagy siker után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén is online formában rendezi meg az Online Japán Filmfesztivált. 2022. február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenes nézhetünk meg 20 japán alkotást, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt, a japán rajzfilm rajongói számára pedig Yasuhiro Yoshiura két egészestés animációját kínálja az esemény. Az EVE idő megható film az androidok és emberek kapcsolatáról. Azt vizsgálja, lehet vajon a robotoknak lelke? A világ legnagyobb fesztiváljain nagy sikerrel bemutatott Fordított Patema című formabontó alkotásban pedig a dolgok az „égbe esnek” és a „földről szállnak”.

Két különleges animációs filmet is láthatnak on-line és ingyenesen azok, akik február 14. és 27. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldalra látogatnak.

Yasuhiro Yoshiura EVE idő című megható alkotása a nem is túl távoli jövőben játszódik, ahol a háztartásokban humanoid robotok végzik a házimunkát. A legtöbb androiddal viszont rosszul bánnak, és a középiskolás Rikuo is nagyon ridegen viselkedik saját női androidjával. Egy nap, miközben a lány tevékenységét figyeli, egy rejtélyes kávézóban köt ki, ahol nem tesznek különbséget emberek és robotok között. Rikuo el se tudja képzelni, mi értelme van egy ilyen helynek, ám a kávézóban megismert emberek és androidok történetén keresztül kezdi megérteni, milyen is lehet igazi lélekkel élni.


Yasuhiro Yoshiura egyedi sci-fi fantasy-jában, a világ legnagyobb fesztiváljain nagy sikerrel bemutatott Fordított Patema című filmben két ellentétes világban élő fiú és lány megváltoztatja a jövőt. Ebben a formabontó egészestés animációban a dolgok az „égbe esnek” és a „földről szállnak”. Egy gravitáció megszűnéséből fakadó katasztrófa folytán a világ összes épületét felszippantja az ég. Néhány évvel később az életvidám Patema föld alatti bázisukon elkóricálva egy lyukba esve a földfelszínre kerül. „Zuhanna” tovább egészen az égig, ha nem sietne segítségére egy fiatal fiú, Age, akit még a gravitáció törvényei kötnek. A két ellentétes gravitációs erővel rendelkező gyerek fejjel lefelé támogatja egymást, különben mindketten lezuhannak. Közben megismerik a két különböző világot a katasztrófa utáni korban. Felfedezéseik során pedig szörnyű titkokra derítenek fényt…. Ez a megható animáció kreatívan ábrázolja a szerelem, a barátság és a bátorság szépségét.

A fesztivál ideje alatt, 2022. február 14-27. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldalon minden nap elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal.

További részletek a Japán Alapítvány honlapján: www.japanalapitvany.hu

Facebook esemény:
https://www.facebook.com/events/3262773077179678