Mondo Magazin Figurás rovat kérdőív összegzése

A Mondo legutolsó cikke amely a figurákkal volt kapcsolatos, lassan az ötödik  évfordulójához közelít, amit konkrétan a 2010/12-es számban olvashattunk a PVC csecsebecsékről.  A figurás  rovat kihalófélben van, ám jómagam teszek róla, hogy újjáélesszem ezt a tág univerzumot, és minden tudásommal azon leszek, hogy a legtöbbet mutassam be az adott termékről, ami éppen az asztalomra kerül.

Nem állítom, hogy raklapszámmal vannak nálam otthon a figurák, de elég szép gyűjteménnyel büszkélkedhetek, a szenvedélyem pedig bő négy éve tart. Nem hűlt egy szemernyit sem, és biztosan nem is fog, mert aki minden nap a kedvére való, frissen megjelenő-készülőfélben lévő figurák híreiért szaglászik, az végérvényesen a hobbijának hódol majd. Hallottam olyan szenvedélyről, ami már-már az ésszerűtlenség határát súrolja, hogy az illető valamennyi pénzét elkölti a kiszemeltjére, mert csak ezzel képes eleget tenni a sóvárgásának, de ez számomra rettentően elítélendő példa. Annyi pénzt költsünk el, amennyit nem sajnálunk, és amennyit megengedhetünk magunknak, sose vigyük túlzásba. Ha így teszünk, akkor elmondhatjuk, hogy a figuragyűjtés hobbijának szenteltük az életünket, a káros szenvedély elnevezés helyett.

Dióhéjban ennyit a  megszerzési kényszerről, és most következzen a kérdőív végeredménye, amelyet a Mondo hivatalos Facebook oldalán tölthettetek ki. Nagyon sokan vették a fáradságot, és részt vettek a felmérésen, ami dicséretre méltó, elvégre ez azt jelenti, hogy rengetegen érdeklődnek a figurás rovat újraindítása után. Ha legalább bő százan jelentkeznek egy adott felmérésre, az már valóban kutatásnak számít, azonban mi jócskán megugrottuk ezt a határt, ugyanis 592 válasszal zárult az adatgyűjtés. Elégedettséggel tölt el, hogy nem vagyok egyedül a figurák szeretetében, és kívánom, hogy őrizétek meg ezt a pozitív hozzáállást.

Az alábbiakban a kérdőív kérdéseit vesszük górcső alá némi elemzéssel, illetve egyes kérdéseknél infografikával szemléltetve.

 

infographic_1

1. Nemed?
Az első alap kérdés a nemekről szólt, hogy ki melyik oldalra tartozik, az eredmény pedig nem lett meglepő. A résztvevők 81%-ra növelték a lányszámlálót, míg a fiút csupán 19%-ra. Tudatában vagyok annak a bizonyított ténynek, miszerint a hölgyek nem csak a Mondo olvasók és a conozók nagyobb arányát teszik ki, de jobban érdeklődnek a figurák iránt is.

 

2. Hány éves vagy?
A nemek arányát követően a korotokat  határoltuk be. 42% lett a 16-20 közötti opció, és 27%-ot ért el a 10-15 évesek választási lehetősége. A 21-25 évesek korcsoportja a szavazatok 24%-át szerezte meg, valamint 7%-al zárt a 26-30-as alternatíva. Egy százalékot ért el az egyéb választási lehetőség, akik vagy fiatalabbak a tízesztendős kortól, vagy idősebbek, mint harminc.

3. Hol laksz?
Akik a fő- vagy nagyvárosokban laknak, azoknak könnyebb dolga van a vásárlások terén, példának okán egy laza séta alkalmából is megvásárolhatja a kedvenc újságját, mondjuk a Mondót. A részvevők 67% tartozik ehhez a réteghez, és 33% erősíti a vidékiek táborát.

4. Érdekelnek a figurákkal kapcsolatos cikkek?
Az egyik legfontosabb kérdés a negyedik volt, miszerint kíváncsiak vagytok-e a figurás cikkekre. A válaszolók 66% -a az igenre adta le a voksát, és csak 3%-ot ért a nem válasz. 31%-otok vélekedik úgy, hogy tenne egy próbát a figurás cikkel, amit ugyancsak pozitívumnak vehető.

5. Olvastad korábban a figurákat bemutató cikkeket a Mondóban?
Az ezt követő kitöltendő kérdés a múlttal volt összhangban, hogy olvastátok-e a figurás cikkeket, amikor még mások vitték ezt a rovatot. Végül 44% lett az „Akkor még nem olvastam a magazint” opció, illetve 19%-ra növekedett fel a nem válasz, és 37%-otok pedig az igenre szavazott.

infographic_2

6. Szeretnéd, hogy újra elinduljon a figurás cikk rovat?
A hatodik megválaszolandó kérdés, ami ismételten kihagyhatatlan volt,  és mivel 56%-ra rúg az igenek száma, 41%-otok pedig megkockáztatná az érdeklődését ezügyben, ezért nincs miért aggódni A nem opció 3%-al végzett, de talán az ide szavazók is meggondolják majd magukat idővel.

7. Otthon vagy a figurák világában?
A figurák ismerete a gyűjtők számára elengedhetetlennek számít, hiszen nem vehet meg olyasvalamit, amiről azt se tudja, hová is tartozik pontosan. Konkrétan a kategóriák ismeretéről és a gyártókról szólt ez a kérdés. Nem nagy kunszt az efféle tudás, mert csak ki kell lesni, hogy az adott figurának miféle adatai vannak, és miután gyakran megteszed ezt, azon kapod magad, hogy jártas vagy az éppen megjelenő figurával kapcsolatban. 15%-otoknak felesleges az ilyen ismeretgyűjtés, mert már otthon van ebben a témában, 49% megelégszik a saját érdeklődési körével, és 36% idegenkedik ettől a témától.

infographic_3

8. Szeretnéd megismerni a figura fajtákat?
Nekik volt pont aktuális a következő válaszadási lehetőség, hogy szeretnének-e otthon lenni a figurák világában, és a végeredmény egyértelműen, 78%-al az igenhez húzott, és 14%-otok megpróbálkozna vele, ami azt jelenti, hogy vannak, akik nyitottak az újdonságra. A nem opció 2%-ot ért el, ami annak tudható be, hogy vannak, akik nem kíváncsiak erre a témára. A már beavatottak 7%-kot értek el.

9. Milyen figurák keltik fel az érdeklődésedet?
Akik tisztában vannak, milyen szempontok alapján szokott elkészülni egy figura, annak bizonyára meg van a saját érdeklődési köre. A kíváncsiság és a beszerzési kényszer néha nagy úr szokott lenni, de azért a vásárlók inkább azt veszik meg, amelyik elnyeri a tetszésüket. Személy szerint, én az anime/manga figurákat részesítem előnyben, és nem vagyok egyedül, ugyanis ez a választási lehetőség 96%-kal vált az első hellyé ebben a kérdésben. Ennél a kérdésnél több opcióra is lehetett szavazni, ezért jött ki a helytelennek látszó összérték, ami a teljes százalékot illeti. A videojátékok is szép eredményt kapott, hiszen 34%-ra hízott, valamint 22%-otok hízelgett a filmek és sorozatoknak. Az amerikai képregényhősökről készült bábuk iránt a voksolók 19% van oda, és be kell vallanom, hogy én is szívesen kibontanék akár egy Superman figurát, ha volna felesleges megtakarításom.

10. Ha gyűjtőd a figurákat, kibontod őket?
A következő kérdés a folyton terítékre kerülő dilemmát feszegette, hogy szabad-e kicsomagolni azt, amiért kiadtad a pénzed. Rögtön azt mondanám, hogy ez csak természetes, elvégre a kezembe is akarom fogni azt, amit megvettem, nem csupán a műanyag ablakon keresztül nézni, amely a dobozán van. Meglepetésemre azonban, csupán 51%-otok vélekedik úgy, ahogyan én, míg a szavazók 13% az ellenkező érvet vallja, hogy nem szabad kiszabadítani a figurákat. 18%-ot ért el a harmadik opció, hogy csak az ellenállhatatlan példányokat vennék közelebbről szemügyre. Véleményem szerint a csomagolás azért van, hogy leszedjük. Védi a figurát, örökké tiszta és érintetlen marad, ez igaz, azonban éppen emiatt válik értelmetlenné a gyűjtés. A kibontott figurákkal törődni kell, hogy ne koszolódjanak össze, helyezgetni újabb pózokba, mert frissebb látószemszögből szeretnénk szemügyre venni, vagyis folyamatosan egy összeköttetés van a gyűjtemény és a gyűjtő között. Szerintem bontsuk nyugodtan ki, amit akartunk venni magunknak, és ne maradjon plátói a dolog.

11. Milyen értékű figurákat szoktál gyűjteni?
Ezután a kényes terep után, az értékre voltam kíváncsi, hogy ki, milyen értékű figurákat szemel ki magának. A szavazók többsége egyszerű lélek, mint amilyen én is volnék, mert 52%-ra kerekedett ki az „amelyikre éppen van pénzem” opció, 14% lett a közepes figurások tábora, 6% -ot pedig kimondottan az olcsókra vadászók kaptak. A legdrágább lehetőségre 4%-otok voksolt, az irigylésre méltó tábor.

12. Mi a véleményed a hamisított figurákról?
Az anyagilag jobban eleresztett hölgyeknek és uraknak sokkal könnyebb dolga van a figuragyűjtésben, hiszen nem szükséges aggódniuk, képesek-e éppen megvenni az áhított tárgyat, viszont anyagi háttér ide vagy oda, a szemeket folyton nyitva kell tartani. Az ördög nem alszik,  és ez a figurák világában is valós aggály. Hogyha egy neves gyártócég megörökíti valamelyik híres animesorozat szereplőjét, akkor nem sokára a hamisított változata is felbukkan. Vannak olyan termékek, melyekről nehezebben lehet megállapítani, hogy hamisítvány-e, ám az esetek nagy többségében az eltérések szabad szemmel is felfedezhetőek. A csalóka figura csúnyábban fest, gyengébb minőségből és silányabb munkával készül el, aminek köszönhetően az ára is kecsegtetőbb. Jóval olcsóbb az eredetinél, ezért is van kereslet rá, bár én soha nem vásárolnék hamisított figurát. Egyrészt az előbb felsoroltak végett, másrészt becsapva és ostobának érezném magamat, hogy kiadtam a pénzem egy olyan gyártmányra, amit minden bizonnyal lustasággal meg kapzsisággal raktak össze. Ennek ellenére, a szavazók 45% szerint egyáltalán nem gond a hamis figurák beszerzése, hogyha nem feltűnő, és 15%-ot ért el a nem bűn lehetőség, vagyis a többség azon a véleményen van, hogy a hamisított figuráknak van jövője. Ez elég meglepő a számomra, de természetesen ha  valaki képes elfogadni, hogy nem az eredeti gyártmány pihen a polcán, akkor nem lehet probléma. A voksolók 28% elítéli a mesterkedéssel létrehozott bábukat, vagyis azért nem vagyok egyedül a véleményemmel.

13. Elégedett vagy a hazai boltok kínálatával?
Mivel csak két komolyabb figurabolt létezik Magyarországon, melyek internetes vásárlást képesek biztosítani, ezért nem sok választásunk marad, hogy hol költenénk el a pénzünket, ha éppenséggel idegenkedünk a külföldi rendeléstől. A tizenhármas kérdés a hazai boltok készleteire terelte a témát. A voksolók 49%-ot adtak a nem válasznak, ami azt takarja, hogy hiányos készletből vásárolhatunk, és 29%-ot ért el a „megelégszem azzal, ami éppen van” opció. 5%-ot azért képes volt összekaparni magának az igen válasz, vagyis léteznek olyanok, akik folyton megtalálják a kedvükre való figurákat, ezért nem szoktak háborogni. Jómagam azok közé a vásárlók közé tartozom, akik egy negyedik opcióra szavaztak volna, még pedig a „megérdeklődöm, hogy tudnak-e segíteni nekem” választási lehetőségre. Nyugodtan érdeklődjünk a boltoknál emailben, hogy be tudják-e szerezni a számunkra kért terméket, mert az esetek nagyobb részében nem ütközünk falakba. Mindenkinek javaslom az ilyesféle megoldást, mert veszíteni nem fogtok vele.

14. Elégedett vagy a hazai boltok áraival?
A soron lévő kérdés nem szólt másról, mint a hazai árukínálat adta lehetőségekről, pontosabban az itthoni figuraboltok árazásáról. Mivel csupán két bolt működik akik kielégíthetnék a vásárlókat, ezért olyan árakkal nem igen találkozhatunk, mint a külföldi esetekben. A tények mellett nem mehetünk el, ezért a nem opció érte el a legtöbb százalékot, vagyis, hogy nem vagytok elégedettek az árakkal. 61%-otok hozta meg ezt a döntést, és 21% gondolja úgy, hogy nincs szükség átformálni az árakat.

15. Rendeltél már külföldről figurát?
A tizenötös kérdés a külföldi rendelésekkel volt kapcsolatos, amiben még én sem vagyok otthon.  Azok közé tartozom, akik inkább itthon keresgélnek, és csak nézegetik, hallgatják a külföldi rendelésekről szóló pozitívumokat, azonban már elgondolkodtam a változtatáson. A szavazók 33% van ugyanezzel az érzéssel, hogy megfordult már a fejükben a külföldi piac felkeresése, 15%-unk már gyakorolja is ezt a módszert. 8%-ot ért a „Csakis ott érdemes” opció, és 30%-al végzett a nem válasz, vagyis szerintük a hazai boltok maradnak.

16. Szeretnél értesülni az új figurák híreiről a Mondo (Facebook) oldalán?
Szerintem jó dolog az, ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, hiszen ezzel csak fejlődni fog a látókörünk. Ne féljünk kipróbálni a külföldi rendelést, csak figyeljünk oda. Kérdezzünk meg tapasztaltakat ebben a témában, hallgassuk meg a tanácsukat, aztán induljon a buli.!Nem minden figurát lehet nálunk beszerezni, ezért a külföldi segítség nagyobb szabadságot ad ezen a téren. Ott egyszerűbben megkaparinthatjuk a kiszemeltjeinket, előtte azonban nem árt a kipuhatolás az adott figuráról. Jó tudni minél több mindent az áhított darabról, mielőtt megvennénk, és mi volna, ha a Mondo oldalán ilyesféle információkkal is találkoznánk? Híreket kapnánk az éppen megjelenő figurákról, a legfrissebb képekről, és természetesen az árakról sem maradnánk le. A mostani kérdés erre kereste a választ, az eredmények pedig pozitívummal zártak. A nem válasz 16%-ot ért el, míg 84%-otok úgy gondolja, hogy nincs ellenvetése ezzel kapcsolatban.

 

infographic_417. Milyen figura bemutató cikkeket olvasnál a Mondóban?
A többség nem lázongana a Mondo felületén az esetlegesen felkerülő figurás hírek miatt, de egy egész cikk elolvasása már más tészta. Manapság kevesebbet olvasnak, és a figyelmet is nehezebb felkelteni, ezért nagyon érdekelt, hogy a leendő olvasóim mégis miféle figurás cikkeknek örülnének. Felsoroltam a számomra közkedvelt opciókat, de nyitva hagytam a kaput azoknak is, akik nincsenek oda az általam felhozott kedvencekért. A legtöbb százalékot az „egyéb japános” választási lehetőség nyerte 65%-kal, és második helyen végzett az Attack on Titan 44%-kal. Az utóbbinak hihetetlenül nagy népszerűsége van az egész világon, a figurák csak úgy potyognak belőlük, és mivel ti is ennyire szeretitek, valamikor be kell szereznem egy példányt ebből az univerzumból, hogy cikket írhassak róla. Erenre, Levire vagy Mikasa figurára gondoltam, mert ha választhatnék, belőlük kérnék. A Naruto 42%-ot ért el, és 29% voksolt a Bleachre. A One Piece 22%-ot kapott, a Dragon Ball 19%-ot, ami igazán meglepő, elvégre neki van a legrégibb múltja hazánkban. A Fairy Tail 35%-nyi szavazatot gyűjtött, ami elég jónak számít, illetve 21%-kal végzett a Marvel opció. 13%-ot érdemelt a DC, 19%-ot a „Filmek/Sorozatok”, és a szavazók 25%-a választotta az egyéb lehetőséget, ami az egyéni döntést részesítette előnyben. Mindenkinek meg van a maga legkedvesebb világa, melyből figurát szeretne beszerezni, nekem például a Naruto, Dragon Ball, Bleach és One Piece shounen négyes a legfőbb cél, azonban a szavazást mégsem ők nyerték meg, hiába híresek annyira. Nem futhatott át a célszalagon az Attack on Titan vagy a Fairy Tail sem, akik manapság nagyon ott vannak a toppon. Az „egyéb japános” opció vitte el a voksok nagy részét, és dacára annak, hogy nem írtam ki nyíltan, én a felnőttesebb világra is értettem ezt a szavazói lehetőséget. Az erotikával fűszerezett PVC-termékekre, melyekből világviszonylatban is a legtöbb készül, illetve fogy el, mert ekkora kereslet van rájuk.

18. Ha lehetséges lenne, akkor a 18+-os figurákról is szeretnél cikket/híreket kapni?
A legutolsó kérdés is ezzel a témával foglalkozott, vagyis az erotikával zárult le a kérdőív, hogy kíváncsiak vagytok-e a 18 pluszos figurákra, és mivel 46%-ra növekedett az igenek száma, nincs miről beszélnünk. A szavazók 27%-a nemmel voksolt, valamint 19%-ot ért el a „nem vagyok elég idős hozzá” választási lehetőség. Én sem vagyok otthon ebben a témában, mert még egy ilyen figurát sem volt szerencsém kibontani. Egyrészt túl drágák, másrészt olyasmit nem vennék, amit nem akarnék a gyűjteményembe. Az erotikus figurák híreit meg szoktam nézni, rendszeresen keresgélek róluk friss képeket, és mindig érdekel, hogy melyik az éppen megjelenő darab. Nem szégyen megbámulni egy szexis figurát, mert sokszor nagyon élethűre és minőségire alakítják őket. Abba nem mennék most bele, hogy pontosan miért gyártják a 18-as figurákat, talán egy másik cikk alkalmából írók róla, de szerintem jó, hogy vannak.

Zárásképpen, remélem, hogy találkozunk az áprilisi Mondóban, ahol Toymaker néven fogom prezentálni nektek a figurás rovat első újrázó cikkét, amelyben egy univerzum-szerte  közkedvelt  karakterrel ismerkedhettek meg kicsit közelebbről.

Infografikát készítette: Blendovszki Írisz