Mondo Kreatív Pályázat interjúk – Pecze Margit (Zsűri díja)

Még decemberben a Mondo Facebook csatornáján meghirdetett kreatív versenyünkre rengeteg ötletes, kreatív (Japánnal, és a japán kultúrával kapcsolatos) pályamű érkezett. A Mondo zsűri és a Ti döntésetekből született meg a végeredmény,  amelyet az FB-n és a februári Amondóban is olvashattok. Most pedig extraként meginterjúvoltuk a nyerteseket!

 

margitMesélj egy kicsit magadról!
Pecze Margit vagyok, “civilben” végzős gyógytornász hallgató a Semmelweis Egyetemen. Az anime iránt még gimnáziumban kezdtem érdeklődni a barátnőimmel együtt, és mikor megtudtuk, hogy conok Magyarországon is vannak, hatalmas volt az örömünk és izgalmunk – azóta minden évben részt veszünk rajtuk. A szcénából leginkább a cosplay és az utcai divat fogott meg, de a japán popkultúra – és ezen keresztül óhatatlanul a tradicionális japán kultúra – minden apró érdekességéről szívesen tanulok új dolgokat. Az anime és manga pedig nagyon jó kikapcsolódás akár vizsgaidőszakban, akár egy nehéz nap után.

 

Mi volt az első cosplayed?
Alice, American McGee azonos című játékából, még 2008-ban.

Hogyan vágtál bele az első jelmezed elkészítésébe?
Odaálltam anyukám elé, hogy akkor ő most tanítson meg használni az ősi Singer varrógépünket, mert ruhát szeretnék varrni. Egy lepedő beszegése után az első már a próbavarrás volt, utána maga a cosplay következett…

Mi volt a legnagyobb kihívás egy jelmez elkészítésekor?
A legnagyobb kihívást általában a ruha pontos magamra méretezése jelenti. Szabásminta-szerkesztésben még van mit fejlődnöm, hajlamos vagyok mindent nagyobbra szabni „a biztonság kedvéért”.

Mitől függ, hogy mi lesz a következő jelmezed?
Egy karakternek nagyon meg kell fognia ahhoz, hogy belevágjak az elkészítésébe…hogy akarjak azonosulni vele, tartsam annyira nagyra a sorozatot, játékot vagy a karaktert, hogy létre akarjak hozni valami hozzá kötődőt. A másik eset, mikor egy saját ötletet követek. Ezek kellenek, hogy meglegyen az inspiráció, és vele együtt a türelem a munkához.

Mennyi ideig tart elkészíteni egy-egy cosplayt?
Lassú vagyok, egyrészt, mert tudom, hogy nincs még meg a megfelelő technikai tudásom, sokat kísérletezgetek, másrészt, mert egyszerre csak keveset dolgozok egy-egy darabon. Így hónapokig húzódnak a projektjeim általában, de ez nem zavar, így jobban tudok rá koncentrálni, nem kapkodom el.

Az eddig elkészített cosplayek közül melyik volt a kedvenced?
Most az Alice: Madness Returns-ből a Royal Suit a kedvencem, mert nagyon pozitív visszhangot kapott, és mert ez egy régi cosplay, amit mostanra sikerült majdnem teljesen átalakítanom úgy, hogy körülbelül elégedett legyek vele.

_1_hely_pecze_margitVan más hobbid is a jelmezkészítésen kívül?
Kiskorom óta táncolok, hol versenyszerűen, társulatban, hol csak a magam kedvére. Szeretek olvasni, asztali szerepjátékokkal és videojátékokkal játszani, az erdőt járni, mindenfélét alkotni a népi hímestojástól elkezdve ruhatervezésig, de bármi kreatív ötlet ha megfog, szívesen kipróbálom. Ezen felül gyűjtöm a furcsa, sokak által hátborzongatónak tárgyakat, mint halott bogarak, csontok, temetői mécsesek, szárított gombák és mumifikált állatok…

Köszönjük az interjút!

Az interjút készítette: Ada